Roofdieren als metafoor

Cheetah en stress

Als er een tijger binnenstormt heb je stress nodig om te rennen voor je leven. Als je veilig bent kan je rusten. Als je dan toch blijft rennen zal je uiteindelijk instorten, zoals veel mensen doen bij denkbeeldige tijgers en chronische stress.

In mijn consulten gebruik ik soms de metafoor van een ander roofdier, de cheetah om positieve functionele stress uit te beelden. Op het juiste moment mobiliseert hij al zijn energie, om zijn malse buit binnen te halen. Daarna rust hij uit.

Sprint

De cheetah of jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld en jaagt voornamelijk op kleine en middelgrote antilopen zoals gazelles. Hij besluipt zijn prooi tot enkele tientallen meters.  Dan volgt een korte, zeer snelle sprint. Een uitbarsting van snelheid. Binnen drie seconden tot snelheden boven de 100 km per uur. Zijn acceleratievermogen is viermaal zo groot als dat van topsprinter Usain Bolt tijdens zijn wereldrecord race op de 100 meter sprint.

Door het wat zwakke uithoudingsvermogen houdt hij zijn topsnelheid echter zelden langer vol dan 500 m (ongeveer 20 seconden). Meestal is dat ruim voldoende om zijn prooi te vangen. Dan verstikt hij zijn prooi direct door zich in de keel vast te bijten.

Herstel

Na deze explosieve krachtinspanning moet de cheetah ten minste 20 minuten uitrusten, om op adem te komen alvorens zijn prooi op te eten. Zou hij dit niet doen, dan zou hij oververhit en daardoor ernstig gewond kunnen raken. Dit is een perfect voorbeeld van hoe stress door de natuur bedoeld is.

De stressrespons stoppen

Zo moeten we als mensen ook rusten na stress, om gezond te blijven. Om het lichaam de ruimte te geven om te herstellen. Als de tijger gevangen is zijn we veilig.

In de trainingen van Ander Leven leren we de deelnemers om hun chronische stressresponsen op denkbeeldige tijgers te stoppen. Hierdoor komt energie vrij voor het zelfherstellend vermogen dat we allemaal in ons hebben.