De behulpzame werking van emoties

Odier

Jaren geleden volgde ik een workshop in Parijs. Deze werd gegeven door Daniël Odier, Frans tantra meester en schrijver van het prachtige boek “Tantric Quest”. In dit boek deelt hij zijn eigen ervaring van een mystieke reis met een yogini uit de Himalaya.

De workshop was vooral individueel, gericht op ademhaling en begrip van de werking van emoties. Een emotie wordt altijd vooraf gegaan door een fysiek signaal in ons lichaam, dikwijls zo subtiel dat wij er ons niet bewust van zijn, terwijl anderen het eerder bij ons waarnemen dan wijzelf.

Anderhalve minuut

Van Odier hoorde ik voor het eerst ook dat een emotie slechts anderhalve minuut duurt, en een golfbeweging maakt. Als je deze golf helemaal volgt, de toename van de emotie ervaart en ook de afname, verdwijnt hij weer “in space”, zo stelde Odier in goed Engels, en ervaar je daarna zelf ook weer ruimte.

Dat mensen zich door emoties overweldigd voelen komt doordat ze niet de tijd nemen om er de hele rit bij te blijven. Zodra de intensiteit van het verdriet, de woede afneemt treedt een soort “verveling” in en wordt overgestapt op de volgende angst, frustratie.

Signaalfunctie

Emoties hebben een signaalfunctie en verdienen het respect om onze volledige aandacht te krijgen. Dan ontstaat er geen probleem. Door echter van de ene golftop op de ander over te springen, komt het systeem niet tot rust en worden emoties halverwege afgebroken. Zo blijven er steeds meer losse eindjes bungelen. En intussen raakt het systeem steeds meer in verwarring.

Ook emoties die ons positieve energie geven kunnen de balans verstoren. Zoals wanneer iemand hyper is door een opstapeling van enthousiasme, vreugde, verliefdheid.

Erbij blijven

Bij Ander Leven laten we mensen de zogenaamde hele brein houding aannemen. Daarmee worden beide hersenhelften in balans gebracht. Mensen kunnen dan zowel emotioneel als rationeel aanwezig blijven, en hebben de focus om de aanvankelijk belemmerende emotie te doorleven. Dit duurt slechts enkele minuten. Vervolgens kan gewerkt worden aan dat waarvoor de emotie als signaal diende. Zoals het bedoeld is dus.

Mijn ervaring is dat cliënten aangenaam verrast zijn als ze hier inzicht in krijgen. Het is als een bevrijding om dit te weten. En in de hele-brein-houding ervaren ze al snel hoeveel rust er ontstaat.